Forum

Forum za sve ljude koji žele dobro društvo i ugodne razgovore


  Aha!!! Povratak vinila!!!

  avatar
  dario.zg
  Admin
  Admin

  Broj postova : 17
  Join date : 19.02.2010
  Age : 45

  Aha!!! Povratak vinila!!! Empty Aha!!! Povratak vinila!!!

  Postaj  dario.zg on uto vel 23, 2010 11:46 am

  Audio CD izumire, a gramofonska ploča sve popularnija
  Svima je već poznato da je omiljenu ploču sredinom 80-ih godina prošloga stoljeća počeo istiskivati tada revolucionarni CD koji je 1965. izumio James T. Russel. Novoj maloj digitalnoj ploči predviđali su dugu budućnost, a neki su je proglašavali neuništivom.  Gramofon koji je u protekla dva desetljeća bio nepravedno zapostavljen sada ponovno doživljava renesansu. Za to su najviše zaslužne neke diskografske kuće koje posljednjih godina izdaju sve više vinilnih ploča.

  Svima je već poznato da je omiljenu ploču sredinom 80-ih godina prošloga stoljeća počeo istiskivati tada revolucionarni CD koji je 1965. izumio James T. Russel. Novoj maloj digitalnoj ploči predviđali su dugu budućnost, a neki su je proglašavali neuništivom iako se vrlo brzo pokazalo da to nije istina.

  Stari albumi izdani na novim pločama

  Za razliku od svoje velike prethodnice, CD je trajao svega 15 godina jer ga već više od pet godina ozbiljno ugrožavaju novi digitalni mediji i formati među kojima je najpopularniji mp3 koji se vrlo lako kopira na medije poput mp3 ili mp4 playera, računala, USB stickova i dr.

  Vodeći diskografi su još prije tri godine donijeli odluku o ponovnom izdavanju nekih popularnih albuma iz 60-ih, 70-ih i 80-ih na gramofonskim pločama. Čini se da je to bila dobra ideja jer je prodaja gramofonskih ploča samo u prvoj godini povećana za 89 posto, a prošla je godina bila rekordna ako se gleda prodaja ploča od 2000. godine do danas.

  Diskografska kuća Capitol Record's ponovno je izdala neke popularne albume na vinilu poput "Abbey Roada" od Beatlesa ili kultnog "Dark Side of the Moon" skupine Pink Floyd. Osim njih, na pločama su ponovno zasjali Guns n' Roses i Metallica.

  I neki domaći izvođači posljednjih godina izdavali su albume na pločama poput Dine Dvornika koji je svoj posljednji album "Pandorina kutija" izdao i na vinilu i to u ograničenoj količini.

  Porasla i prodaja gramofona

  Neki glazbeni znalci tvrde da je prednost ploča nad CD-ima najveća u kvaliteti zvuka jer je riječ o analognom zvuku koji se na ploču zapiše onakav kakav uistinu je i kod kojega ne dolazi do gubitka podataka. Kako bi se snimio na digitalne medije poput CD-a ili DVD-a zvučni se zapis pretvara i kodira u prikladan oblik pri čemu se neki njegovi elementi mogu izgubiti.

  Zajedno s prodajom ploča porasla je i prodaja gramofona koji su se znatno modernizirali. Današnje je gramofone moguće lako povezati s računalom i tako snimiti zvuk s ploče na tvrdi disk.

  I gramofonska ploča i CD imaju svoje oponente i zagovornike. Ipak, čini se da je CD sve manje popularan dok gramofonska ploča zbog svog kultnog statusa i duge povijesti ponovno dobiva sve veći broj poklonika.


  Original je ovdje


  cheers
  avatar
  ITB
  Admin
  Admin

  Broj postova : 29
  Join date : 19.02.2010

  Aha!!! Povratak vinila!!! Empty Re: Aha!!! Povratak vinila!!!

  Postaj  ITB on sub vel 27, 2010 12:12 pm

  To te ja pitam! cheers
  Samo da cijena ploča nije tak velika Rolling Eyes

  flower
  avatar
  Dj Off
  VIP
  VIP

  Broj postova : 55
  Join date : 04.03.2010
  Age : 45

  Aha!!! Povratak vinila!!! Empty Re: Aha!!! Povratak vinila!!!

  Postaj  Dj Off on pet oľu 05, 2010 4:10 pm

  Ja sam za kazete.Imam dobar kazic koji svojim izgledom ulijeva uvijerenje svojom masivnoscu i kvaliteti''Akai GX 75''
  Imao sam prilike i vidjeti stroj koji je stancao audio kazete gore u Eurotonu.Pa mi je doista zao da takvi strojevi stoje.Takodjer se slazem sa vama za ploce.Meni je osobno gust slusati ploce i posebice Magnetofonske trake iz samog rituala metanja,mazenja i pazenja! Dakako gramofon po svemu sudeci ima najbolji sound ikada zabiljezen u mojim usima sto se tice komercijalne upotrebe!Ustvari kako se i sam bavim glazbom,kvaliteta zvuka uvelike ovise o ljudima poput mene jer smo mi ti koji proizvodimo glazbu.Ali i mimo toga kada se isti master propusti kroz trakas,magnetofonsku traku zatim utisne na vinil,nebi ste vjerovali koliko je kvalitetniji sound pa cak i od samog mastera sa DATa i ako je sniman na 48kHz.
  Aha!!! Povratak vinila!!! Kazete
  avatar
  ITB
  Admin
  Admin

  Broj postova : 29
  Join date : 19.02.2010

  Aha!!! Povratak vinila!!! Empty Re: Aha!!! Povratak vinila!!!

  Postaj  ITB on čet oľu 11, 2010 2:28 pm

  I ja sam imao vrhunski kazić, maznuli mi ga nakon jednog tuluma i nikad ga nisam više našao... Sad

  http://www.audio-extasa.eu/marantz-sd-6020-p-421.html

  Sponsored content

  Aha!!! Povratak vinila!!! Empty Re: Aha!!! Povratak vinila!!!

  Postaj  Sponsored content


   Sada je: pon svi 20, 2019 4:49 pm.